De gezondste vis om te eten – eerste editie!

  • Home
  • De gezondste vis om te eten – eerste editie!
De gezondste vis om te eten - eerste editie!

De gezondste vis om te eten – eerste editie!

Als je ooit nieuwsgierig bent geweest naar welke vissoorten het gezondst zijn, dan is dit artikel iets voor jou! We zetten het allemaal voor je op een rijtje: hoeveel calorieën zitten er in verschillende vissoorten, hoeveel eiwitten bevatten ze en welke vissoorten zijn het gezondst. Lees verder om te ontdekken waarom sommige vissoorten een hoger vet- en caloriegehalte hebben, terwijl andere soorten magerder zijn.

Hoeveel calorieën zitten er in verschillende soorten vis?

Om je een idee te geven van de calorieën die in verschillende soorten vis zitten, hebben we de calorieën opgesomd die in een portie van 4 ons vis zitten. Deze portie is gelijk aan de hoeveelheid vis die per week per persoon geconsumeerd kan worden. Houd in gedachten dat de calorielijst slechts een schatting is. We hebben portiegroottes gegeven voor zowel vis als schaaldieren, omdat beide eiwitten bevatten. De hoeveelheden kunnen variëren naargelang de dikte van de vis of het schaaldier, die van soort tot soort kan verschillen. Bovendien kan de hoeveelheid olie in de vis van invloed zijn op de hoeveelheid calorieën die erin zitten.

Welke vis is het rijkst aan eiwitten?

Vis is een uitstekende bron van eiwitten. In feite bevatten bijna alle vissen (met uitzondering van sardines, makreel en ansjovis) alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten we ze uit onze voeding halen. De rijkste aan proteïnen zijn haring, sardines, ansjovis, tonijn, kabeljauw, zalm, makreel, en paling.

Welke vis is het minst vet?

Als u op uw taille let, wilt u misschien weten welke vissoorten het minst vet zijn. We hebben de vissoorten met het minste vet op een rijtje gezet. De gezondste vissoorten om te eten – zalm en forel behoren tot de magere vissoorten. Als u op zoek bent naar een gezondere vissoort om te eten, probeer dan zalm, forel of tilapia. Ze bevatten niet alleen weinig vet, maar ook veel eiwitten. Zalm – Zalm is een vette vis die rijk is aan eiwitten en omega-3 vetzuren. Wanneer zalm echter aan hitte wordt blootgesteld, vindt er een chemische reactie plaats waarbij de omega-3 vetzuren worden omgezet in schadelijke gifstoffen, “poly-arachidaanzuur” genaamd. Forel – Forel is gemakkelijk te herkennen aan zijn feloranje kleur. Het is een uitstekende bron van eiwitten, vooral wanneer het in zijn geheel, ongepeld en met de huid er nog aan wordt gegeten. Tilapia – Tilapia is een cichlidevis die in Amerika veel wordt gegeten. Hij bevat weinig vet en veel eiwit, en is bedekt met een donkerbruin pigment dat voorkomt dat hij bederft als hij in de koelkast wordt bewaard.

Zalm en forel behoren tot de magere vissoorten. Als u op zoek bent naar een gezondere vis om te eten, probeer dan zalm, forel of tilapia. Ze bevatten niet alleen weinig vet, maar ook veel eiwitten.

Deze drie voedingscategorieën (vis, schelpdieren en vlees) maken maar liefst 45% uit van de energie die door veel mensen wordt geconsumeerd. En dat is niet voor niets: vis is een geweldige bron van eiwitten, en schaal- en schelpdieren en vlees zijn rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Zalm – Zalm is een vette vis die rijk is aan eiwitten en omega-3 vetzuren. Wanneer zalm echter aan hitte wordt blootgesteld, vindt er een chemische reactie plaats waarbij de omega-3 vetzuren worden omgezet in schadelijke gifstoffen, “poly-arachidaanzuur” genaamd. Daarom moet zalm rauw of licht gekookt worden gegeten, of een chemisch proces ondergaan dat “ontzuring” wordt genoemd. Forel – Forel is gemakkelijk te herkennen aan zijn feloranje kleur. Het is een uitstekende bron van eiwitten, vooral wanneer het in zijn geheel, ongepeld en met de huid er nog aan wordt gegeten. Tilapia – Tilapia is een cichlidevis die in Amerika veel wordt gegeten. Hij bevat weinig vet en veel eiwit, en is bedekt met een donkerbruin pigment dat voorkomt dat hij bederft als hij in de koelkast wordt bewaard.

Hoeveel eiwitten zitten er in verschillende soorten vis?

Veel mensen zijn vooral bezorgd over de hoeveelheid eiwitten in hun dieet. Eiwitten zijn essentieel voor ons welzijn: ze zijn nodig voor de groei, het behoud van de spier- en orgaanfunctie, en de ontwikkeling van nieuwe cellen in het lichaam. De hoeveelheid eiwitten in een bepaald voedingsmiddel hangt af van de mate waarin het maagzuur het kan afbreken. Maagzuur is wat eiwitten verteert. Daarom geldt: hoe hoger de pH (die bij vis lager is), hoe beter de eiwitkwaliteit. Sommige vissoorten bevatten veel vet, waardoor ze minder voedzaam zijn dan vis die weinig vet bevat, zoals zalm en forel.

Hoe zit het met kwik?

Veel mensen zijn vooral bezorgd over de hoeveelheid kwik in vis. Kwik kan de hersenen, nieren en longen beschadigen en kan zenuwschade veroorzaken. Sommige vissoorten hebben een hoog kwikgehalte, zoals tonijn en zwaardvis. Maar het goede nieuws is dat de meest voedzame vissoorten ook de veiligste zijn, zoals zalm, forel, haring, sardines en makreel. Deze drie soorten vis (magere, matige en vette) maken ongeveer 37% uit van de calorieën in het dieet van de gemiddelde persoon.

Conclusie

Vis is een gezonde aanvulling op je dieet, en er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. De gezondste vis om te eten is zalm en forel, die tot de magere vissoorten behoren. Zalm is een vette vis die rijk is aan eiwitten en omega-3 vetzuren, terwijl forel gemakkelijk te herkennen is aan zijn feloranje kleur en een uitstekende bron van eiwitten is. Deze drie soorten vis (mager, matig en vet) maken ongeveer 37% uit van de calorieën in het dieet van de gemiddelde persoon. Daarnaast kunt u schelpdieren overwegen als alternatief voor vis. Dit zijn caloriearme, eiwitrijke bronnen van zink, selenium en andere voedingsstoffen.

loader