Vishengels - Soorten en Keuzes

Een hengel, soms ook wel hengelsteel genoemd, is een kleine, stijve, lichtgewicht hengel die gewoonlijk door vissers wordt gebruikt om kleine visjes te vangen. In zijn meest basale vorm is een hengel letterlijk niet meer dan een korte, flexibele stok of stok die is bevestigd aan een flexibele lijn die eindigt in een lus met een haak aan het uiteinde. De werkelijke lengte van de hengel zelf kan variëren van 2 tot 50 meter. Om vis aan te trekken wordt vaak kunstaas of aas bevestigd aan ten minste één of meer haken die aan de vislijn zijn bevestigd. Bij het vissen in zoet- en zoutwater wordt de uitrusting vaak samen met de hengel gewogen voor de beste resultaten.

hengelhengel

Vishengels - Soorten en Keuzes

Een hengel, soms ook wel hengelsteel genoemd, is een kleine, stijve, lichtgewicht hengel die meestal door sportvissers wordt gebruikt om kleine visjes te vangen. In zijn meest basale vorm is een hengel letterlijk niet meer dan een korte, flexibele stok of stok die is bevestigd aan een flexibele lijn die eindigt in een lus met een haak aan het uiteinde. De werkelijke lengte van de hengel zelf kan variëren van 2 tot 50 meter. Om vis aan te trekken wordt vaak kunstaas of aas bevestigd aan ten minste één of meer haken die aan de vislijn zijn bevestigd. In de zoet- en zoutwatervisserij wordt de uitrusting vaak samen met de hengel gewogen voor de beste resultaten.

Japanse hengels gebruiken vaak twee hoofdtypen hengels: lange hengels die tot ongeveer 5 voet reiken en korte stokken die meestal slechts een voet meten. Lange tenkara hengels zijn over het algemeen veel langer en zwaarder dan korte tenkara hengels, als gevolg van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Sommige lange tenkara hengels hebben versterkte grafieten uiteinden, waardoor ze sterk zijn en in staat zijn grotere vissen te vangen. Lange tenkara hengels worden vaak gebruikt in de zout- en zoetwatervisserij. Sommige lange tenkara hengels hebben ook speciale functies, zoals een naaldtang om te voorkomen dat de lijn uit de reel glipt.

In zoetwatervissen is het meest voorkomende type hengel de rechte, gebogen of telescopische hengel. Dit type hengel heeft een enkel, groot "C"-vormig uiteinde dat ver in het onkruid kan reiken om vis aan de haak te slaan. Telescopische hengels zijn meestal duurder en veel vissers vinden dit type echter onhandig en onnauwkeurig, omdat ze alleen kunnen worden gebruikt om middelgrote tot grote vissen te vangen omdat hun kracht relatief is ten opzichte van de lengte.