Vissen

Visgerei

Vissen is een buitensport waarvoor veel materiaal nodig is om te kunnen vissen. Wanneer mensen aan vissen denken, denken ze meestal meteen aan visgerei, hengels, reels en vislijnen. Visgerei bestaat echter ook uit allerlei andere artikelen, zoals aas, hengels en reels, visaas, dobbers en ander vistuig. Elk soort visuitrusting of materiaal dat voor het vissen wordt gebruikt, wordt visgerei genoemd.

Vissers gebruiken bijna elk soort visgerei voor het vissen, en er zijn enkele specifieke soorten gereedschap waar alleen bepaalde vissoorten graag in bijten. Enkele veelgebruikte soorten visgerei zijn landingsaas en jigs, zachte kunststoffen, lepels, spinners, vallen, stroppen, wartels en zinkers. Een type visgerei dat veel vissers gebruiken is een harde vislijn, die in principe net zo is als een traditionele nylon vislijn. Of een visser een harde lijn gebruikt of niet, hangt echt af van hoe de visser van plan is de uitrusting te gebruiken om de vis te vangen.

Een type vislijn dat de meeste vissers meestal gebruiken, is een polyethyleen vislijn. Dit type vislijn is duurzamer dan standaard vislijnen. Hierdoor kan hij langer meegaan en steeds opnieuw worden gebruikt zonder te breken of uit te rekken en zijn kracht te verliezen. Een ander type vislijn dat voor het vissen kan worden gebruikt is een gevlochten polyethyleen vislijn. Dit type vislijn heeft de neiging een hogere breeksterkte te hebben dan andere soorten vislijnen en is opgebouwd uit verschillende strengen polyethyleen in plaats van slechts één streng zoals gewone vislijnen.