Moderne vishengels

Een vishengel, soms ook kunstaas- of aashengel genoemd, is een stevige, lange flexibele stok die voornamelijk door vissers wordt gebruikt om vis te vangen in meren en rivieren. Op zijn eenvoudigst is een hengel niet meer dan een ijzeren of stalen stok die met een loden kop aan een haspeluiteinde is bevestigd. De lengte van de eigenlijke hengel kan variëren van 2 tot 50 voet; de exacte lengte hangt af van het gebruik en het gewenste gewicht van de hengel.

hengelhengel

Moderne vishengels

Een hengel, soms ook kunstaas- of aashengel genoemd, is een stevige, lange flexibele stok die voornamelijk door vissers wordt gebruikt om vis te vangen in meren en rivieren. Op zijn eenvoudigst is een hengel niet meer dan een ijzeren of stalen stok die met een loden kop aan een haspeluiteinde is bevestigd. De lengte van de eigenlijke hengel kan variëren van 2 tot 50 voet; de exacte lengte hangt af van het gebruik en het gewenste gewicht van de hengel.

Vissers die hengels met een langere lengte prefereren, maken gebruik van wat "tenkara" of "jigging" wordt genoemd. Bij jigging gebruikt een visser een combinatie van hengel en reel om zijn lijn uit te werpen in gebieden waar gewoonlijk kleinere vissen leven. Jigging vereist veel finesse omdat het veel vaardigheid vereist om de lijn uit te werpen in watergebieden die te diep of zelfs verborgen zijn voor de meeste karpers om te bewonen.

Telescopische hengels zijn relatief nieuw in de hengelsport. Omdat ze zijn ontworpen om aan een boot of ander vaartuig te worden bevestigd om langere visexpedities mogelijk te maken, zijn ze zeer veelzijdig. Vroege modellen werden voornamelijk van hout gemaakt, maar modernere modellen zijn gemaakt van aluminium of glasvezelcomposieten. Telescopische hengels kunnen worden gevonden in een verscheidenheid van ontwerpen en prijzen en kan meestal worden gevonden op uw lokale sportartikelen winkel.