Vissen in Italië: Alles wat je moet weten

 • Home
 • Vissen in Italië: Alles wat je moet weten
Vissen in Italië: Alles wat je moet weten

Vissen in Italië: Alles wat je moet weten

Welke vissoorten komen voor in de Italiaanse wateren?

In de wateren rond Italië komen veel vissoorten voor. Tot de veel voorkomende vangsten behoren oceaanbaars, zeebaars, tonijn, zwaardvis, goudbrasem en zeebarbeel. Vissen als ansjovis, haring, sardines en makreel worden vaak gebruikt als aas of om visbestand van te maken. Vissen als blauwvintonijn en zwaardvis komen voor in de Middellandse Zee. In de Adriatische Zee vindt men goudbrasem, zeebarbeel en tandbrasem. Sardines, ansjovis en blauwbaars komen voor in de wateren van de Toscaanse Archipel.

Vistypes in Italië: wat je wel en niet kunt doen

De Italiaanse autoriteiten hebben strenge regels uitgevaardigd voor het vissen in Italië om het plaatselijke milieu en de fauna te helpen beschermen. Voordat je plannen maakt, is het belangrijk te weten wat mag en wat niet mag. Als algemene regel geldt dat vissen vanaf een boot alleen is toegestaan als deze in Italië is geregistreerd en een EU-visserijvergunning heeft.

 • Je kunt vanaf de kant vissen met een hengel of een net.
 • Je mag met maximaal twee hengels per persoon vissen. Je mag vrij vissen met een handnet (of werpnet) met een maximale lengte van 20 cm.
 • Je mag niet vissen op steur, harder of paling.
 • Tijdens het paaiseizoen (meestal van april tot en met september) mag niet op zeevis worden gevist.
 • Je mag niet vissen met een net met een maaswijdte van minder dan 10 cm.
 • Je mag niet vissen met een lichtje of een vuurtje om vis te lokken.

De beste tijd om te vissen in Italië

De beste tijd om te vissen in Italië hangt af van het seizoen en de vissoort waarop je vist. Als je tonijn of zwaardvis wilt vangen, moet je in de lente of de herfst gaan; dit zijn de periodes waarin de vissen terugkeren naar onze zeeën. Als je zeebarbeel wilt vangen, moet je in de herfst of winter gaan; dat zijn de periodes waarin ze naar onze zeeën trekken. Als je goudbrasem wilt vangen, moet je in de winter of het voorjaar gaan; dat zijn de periodes waarin ze naar onze zeeën trekken. Als je zeebaars wilt vangen, moet je in de herfst of de zomer gaan. Als je zeebaars wilt vangen, moet je in de lente of de herfst gaan. Als je makreel wilt vangen, moet je in het voorjaar gaan. Als je ansjovis wilt vangen, moet je in de winter gaan. Als je sardines wilt vangen, moet je in de zomer of de herfst gaan. Als je blauwbaars wilt vangen, moet je in het voorjaar gaan.

Waar kun je vissen in Italië?

De beste plaatsen waar je kunt vissen in Italië zijn:

 • De Toscaanse Archipel: hier vind je de beste plek om rode mul te vangen.
 • Sardinië: ga in het voor- of najaar om goudbrasem, zeebarbeel en tandbrasem te vangen.
 • Het eiland Elba: hier kun je het beste zeebaars en zeebaars vangen.
 • Het eiland Capri: ga in het voor- of najaar om makreel te vangen.
 • Vissen op de vele bergmeren van Mercantour.
 • De Golf van Gaeta: hier kun je het beste sardines en blauwbaars vangen.

Andere nuttige tips voor een geslaagde visreis naar Italië

Je moet een hengel, een reel, een lijn, aas en een net meenemen. Als je vanaf een boot vist, is het een goed idee om een net mee te nemen met een maaswijdte van minstens 10 centimeter. Als je in de zomer gaat vissen, is het een goed idee om je handen te beschermen met een paar handschoenen of een paar visgrips. Het is raadzaam een kleine verbandtrommel mee te nemen. Bij het vissen moet je altijd om toestemming vragen. Het is ook belangrijk te weten dat vissen verboden is in het zeereservaat van Gargano, het zeereservaat van de Pelagie-eilanden en het zeereservaat van Orosei.

Kortom

Vissen in Italië is een geweldige manier om te ontspannen en het rijke zeeleven in de wateren van het land te verkennen. Net als andere outdoor activiteiten zoals raften, sportklimmen en huttentochten Italië, is vissen een prettige combinatie tussen inspannen en ontspannen. De beste tijd om te gaan vissen in Italië is in het voor- of najaar; dan keren veel soorten zoals blauwvintonijn en zwaardvis terug naar de Middellandse Zee. De beste plaatsen om te gaan vissen in Italië zijn de Toscaanse Archipel, Sardinië en het eiland Elba.

Nu je weet wat je kunt verwachten, kun je je voorbereiden op een onvergetelijke visreis in Italië. Zorg ervoor dat je de hengel, reel, lijn, aas en net en een verbandtrommel meeneemt. Kies een plek die de soorten oplevert die je wilt vangen, en je kunt een geweldige ervaring verwachten!

loader