Is de hengelsport populair in Nederland?

  • Home
  • Is de hengelsport populair in Nederland?
Is de hengelsport populair in Nederland?

Is de hengelsport populair in Nederland?

Hengelen is een populaire sport in Nederland. Nederlanders houden van vissen en het is niet ongewoon dat ze meer dan één hengel bezitten. Het land telt meer dan 5.000 vismeren en -vijvers, waarvan er vele zijn gevuld met kunstaas. De Nederlanders zijn zo dol op vissen dat ze er een nationale feestdag aan gewijd hebben: Nationale Visserijdag.

Hoe ziet de Nederlandse viswereld eruit?

De visserij heeft een lange geschiedenis in Nederland. Zowel de Romeinen als de Germaanse veroveraars van het land waren fervente vissers. In de middeleeuwen was vissen een populair tijdverdrijf in de Lage Landen. In de loop der eeuwen evolueerden ook de vismethoden – al in de 8e eeuw werd melding gemaakt van netten, visvallen en vissen met haken. De Nederlanders hebben een lange traditie van botenbouw, die heeft geleid tot een bloeiende vissersscheepsindustrie. Vissen met netten en boten bleef populair tot de 19e eeuw, maar aan het begin van de 20e eeuw was er een hernieuwde belangstelling voor vissen in het hele land. Tegenwoordig vissen de Nederlanders graag, zowel op grote meren als in rivieren.

Uitrusting en aas voor Nederlandse vissers

Deense hengels zijn stevig en gaan lang mee, maar Nederlanders geven de voorkeur aan korte, lichtgewicht hengels. Beide landen vissen van oudsher met haken, maar in de moderne tijd gebruikt een groot aantal Nederlandse vissers reels. Nederlanders geven de voorkeur aan spin- boven baitcastingreels vanwege de lange traditie van bootvissen. De laatste jaren heeft de kunstaasindustrie in Nederland zich snel ontwikkeld en de Nederlandse vissers gebruiken nu een scala aan kunstaas. Dit varieert van eenvoudige plastic pluggen tot meer geavanceerde modellen die een specifieke vissoort imiteren. Naast de traditionele hengels en reels zijn er een aantal visgadgets die Nederlandse vissers gebruiken om hun succes te vergroten. Dit zijn onder andere drijvers om de positie van het kunstaas te markeren en visvinders om de vissers te helpen het kunstaas op een afstand te lokaliseren. Nederlandse vissers gebruiken ook vis-apps om de positie van het kunstaas op het water bij te houden.

De verschillende vissoorten in Nederland

Door de lange visserijgeschiedenis van het land kennen de Nederlanders een enorme verscheidenheid aan vissoorten. Daartoe behoren populaire Europese soorten als karper en snoek, maar ook een groot aantal soorten die in andere landen minder voorkomen. Daartoe behoren de Europese paling, de Europese elft, de vlagzalm en de vlagzalm. In het zuiden van het land vissen de Nederlanders ook op zoetwaterpaling. Naast de Europese paling vissen Nederlandse vissers ook graag op meerval, karper, tilapia en brasem. Daarnaast zijn er veel vissoorten die alleen in Nederland voorkomen.

De Nederlandse vangst- en kookmethode

In Nederland draait vissen niet alleen om het vangen van vis. Nederlanders koken ook een aantal van de soorten die ze vangen. Zo zijn karper, paling en zoetwaterpaling het hoofdingrediënt van palingstoofpot, terwijl karper wordt gebruikt voor een populair kerrieschotel dat kruidenkut heet. Nederlanders houden er ook van om vis te grillen, die vaak wordt geserveerd met een tomatensalade.

loader