Basisbegrippen vishengel

Een vishengel, ook wel hengelstok genoemd, is een uiterst flexibele, lange hengel die gewoonlijk door vissers wordt gebruikt om vis te vangen. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een hengel uit een rechte, dunne stok of hengel die is bevestigd aan een loodlijn die eindigt in een soort haak met een loodkop aan elk uiteinde. De werkelijke lengte van de hengel kan variëren van 2 tot 50 meter; de werkelijke lengte van de hengel hangt af van hoeveel haken er aan de lijn zitten en op wat voor soort vis je je wilt richten. Bovendien worden verschillende materialen gebruikt om hengels te maken, waaronder koolstofvezel, messing en staal.

hengel

In Japan worden shoji (tenkara) hengels vaker gebruikt dan welk ander soort hengel dan ook. Deze hengels hebben een taps toelopende vorm, die lijkt op de vorm van een pink. Ze worden vaak gebruikt voor het vangen van kleinere vissen zoals wantsen. Door de taps toelopende vorm van deze hengels kunnen ze in een constante hoek worden gehouden, zodat de hengelaar de top van de tankarde kan oprollen voor meer controle en beweging. De Japanse tankarde is een van de meest populaire soorten Japanse hengels vanwege zijn efficiëntie en gemak in de hand.

Bij gebruik van een traditionele hengel, knopen vissers meestal twee of drie vislijnen aan de hengel zelf om de visser meer controle te geven over de beweging van de hengel. Hengels met twee lijnen zijn beter wanneer je werkt met grote, sterke vissen die de vislijn direct kunnen doorslikken. Twee lijnen zijn echter over het algemeen onnodig voor kleinere, zwakkere vissen die nog steeds kunnen worden gevangen met behulp van één lijn. Tenkara hengels hebben meer de voorkeur van Japanse vissers omdat het gemakkelijker is om de tankarde hengel te controleren en een hogere vangst efficiëntie heeft.