Vishengels en Reels

hengel

Een hengel, ook wel vishengel genoemd, is meestal een lange, flexibele metalen staaf die meestal door vissers wordt gebruikt om vis te vangen. In zijn meest basale vorm is een hengel gewoon een eenvoudige, rechte stok of stok die rechtstreeks is bevestigd aan een vislijn die eindigt in een scherpe haak (vroeger een hengelsporthaak genoemd, vandaar het woord hengelen zelf). De lengte van de eigenlijke hengel kan variëren van 2 tot 50 voet (0,5 tot 15 m). Vishengels zijn meestal gemaakt van koolstof of grafiet, met in sommige gevallen synthetische materialen om ze sterker te maken. Een hengel wordt in de hand gehouden met een enkele, twee- of driehandige greep; een gebruikelijke driehandige greep geniet de voorkeur onder amateurs voor meer controle en stabiliteit.

Vissers die er de voorkeur aan geven om vanuit meer dan één boot te vissen, hebben vishaspels nodig om hun hengel aan hun vislijn te bevestigen. Een visreel is meestal een spinmolen, waarmee sportvissers hun vislijn in het water kunnen werpen om zo een grotere kans te hebben een vis te vangen. Er zijn verschillende soorten spinmolens, zoals aas-aas molens, diepzee vis molens of achtertuin molens. De spoel van een spinmolen kan worden vergrendeld of ontgrendeld met een draai aan een sleutel; deze spoel bevat ook de lijn. Sommige types spinreels hebben een bail arm aan het eind om de visser in staat te stellen de vislijn los te werpen van een vastzittende haak.

Een andere belangrijke overweging bij het kopen van een hengel en reel combo is hoe de hengel en reel in balans zijn, vooral bij het werpen. Zoals de naam al zegt, worden de werpeigenschappen van een hengel beïnvloed door de kromming van de schacht. Een kromme hengel buigt op het punt waar de top van de hengel buigt, en een niet goed gegoten hengel zal van zeer slechte kwaliteit zijn. De werpeigenschappen zullen verbeteren als beide hengels even lang en van dezelfde kwaliteit zijn.