Hengels kiezen

Een hengel is meestal een stevige, lange flexibele hengel die wordt gebruikt om met de hand vis te vangen. In zijn meest basale vorm bestaat een hengel uit een eenvoudige, korte stok of stok die is bevestigd aan een loden uiteinde met een dunne lijn die naar een haak leidt. De lengte van de hengel kan variƫren van 2 tot 50 voet lang.

hengel

Vishengels kunnen van veel verschillende soorten en ontwerpen zijn, maar basismaterialen zijn glasvezel, koolstofvezel en geventileerde kunststof materialen. Elk type materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Glasvezel en koolstofvezel zijn de lichtste en kosteneffectiefste soorten hengels, terwijl geventileerde plastic hengels de neiging hebben om de sterkste en zwaarder te zijn. Afhankelijk van het beoogde gebruik, is het belangrijk om te bepalen welk type hengel geschikt is. Voor het vliegvissen zijn bijvoorbeeld lichte, flexibele hengels met een hoge buigfactor ideaal, terwijl lange dunne hengels beter geschikt zijn voor sleepvissen of werphengels.

Bij het kiezen van hengels is de belangrijkste overweging de sterkte van de hengel. De sterkte van een hengel heeft betrekking op het vermogen om het gewicht van de vislijn van een hengelaar te houden, wat bepalend is voor de totale lengte van de hengel en het type reel dat moet worden gebruikt. Sportvissers moeten bij de keuze van een hengel rekening houden met vele factoren, waaronder sterkte en buigzaamheid. Bij de aanschaf van een hengel is het verstandig om voor het winkelen een basisidee te hebben van het soort visserij dat men gaat beoefenen. Zo weet de visser welke hengels hij moet kopen en hoeveel hij nodig heeft.